Joc Pedagògic de la Segona Secció.

“Joc d’en Robinson”

 

Tenint en compte els aspectes generals de la psicologia evolutiva del període 9 a 12 anys, comencen a sortir trets anunciadors de l’adolescència que es preparen a viure:

o   Avorriment.

o   Tendència a fer-se llàstima d’ells mateixos.

o   Somnis ambiciosos.

o   Identificació amb certs personatges (ídols).

 

I sense oblidar que de 9 a 12 anys es fan grans canvis en els següents aspectes:

o   Intel·lectual.

o   Físic.

o   De relacions familiars.

o   Escolars (és una etapa molt important i determinant pel que fa referència a hàbits d’estudi, fracàs escolar, relació amb els professors i paper que adopta amb els altres de la classe).

De tot això que un grup de monitors, entre els quals hi havia psicòlegs i pedagogs, varen decidir posar en marxa un joc. Partiren de la idea mare d’en Robinson Crusoe pel seu ideal de lluita i supervivència. Varen separar tota una secció en quatre grups.

Aquest joc va ser dissenyat per ensenyar als al·lots/es una sèrie de valors, per fer un camí junts.

Es va triar a “Robinson el nàufrag” per l’ideal de lluita, de sobreviure a un món hostil, d’esperança, de creativitat, que representava aquest personatge, i perquè els al·lots/es els hi encanta tot el que sigui aventura.

Línies d’ambientació del joc: les quatre edats (9, 10, 11 i 12 anys) tenen una identificació pròpia de grup que els aglutina, però formant part d’un procés evolutiu dins del mateix joc.

El nom de cada edat expressa diferents moments en la història el nostre amic Robinson:

v  Robinson Descobridors: en Robinson sofreix un naufragi en el vaixell que viatjava, salva la seva vida, i desperta dins d’una illa desconeguda. La primera tasca que realitza és el descobriment de l’illa del lloc a on ha de viure.

v  Robinson Missatgers: en Robinson troba el seu amic Viernes. Ha de transmetre tot el que ha après. Es comunica amb ell. L’amistat que es crea entre tots dos és fruit de la comunicació.

v  Robinson Creadors: Així com passa el temps, Robinson ha d’anar construint la seva casa, eines, armes, etc. Es important la creativitat que desenvolupa.

v  Robinson Pioners: etapa molt important. Robinson deixa la seva illa i torna amb una balsa a la ciutat on va néixer. És important perquè suposa sortir d’un ambient a on ha viscut anys i se’n va a un altre de diferent (amb tot el que suposa adaptar-se i evolucionar).

 

Al llarg del joc s’ha de crear una continuïtat, el nin no ha d’oblidar el que ha après a l’etapa anterior. La programació i entendre bé el joc esdevenen elements importants.

És important l’hora de programar, pensar amb els anys que queden per davant i no esgotar idees abans d’hora per tot el que fa a tipus d’excursions i acampades, tasques o feines que es proposi al grup. S’ha de tenir molt en compte el caràcter evolutiu, de procés, que té aquest joc.