Joc Pedagògic de la 2a secció:

Joc d’en Robinson

 

Tenint en compte els aspectes generals de la psicologia evolutiva del període 9 a 12 anys, comencen a sortir trets anunciadors de l’adolescència que es preparen a viure, com l'avorriment, la tendència a fer-se llàstima d'ells matrixos, tenir somnis ambiciosos i identificació amb certs personatges (ídols). Sense oblidar que en aquest grup d'edat es fan grans canvis en aspectes intel·lectuals, físics, de relacions familiars i escolars ja que és una etapa molt important i determinant pel que fa referència als hàbits d’estudi, al fracàs escolar, la relació amb els professors i el paper que adopten amb els altres de la classe. 

 

De tot això que un grup de monitors, entre els quals hi havia psicòlegs i pedagogs, varen decidir posar en marxa un joc. Partiren de la idea mare d’en Robinson Crusoe pel seu ideal de lluita i supervivència. Varen separar tota una secció en quatre grups. Aquest joc va ser dissenyat per ensenyar als al·lots/es una sèrie de valors, per fer un camí junts.

 

Es va triar a “Robinson el nàufrag” per l’ideal de lluita, de sobreviure a un món hostil, d’esperança, de creativitat, que representava aquest personatge, i perquè els al·lots/es els hi encanta tot el que sigui aventura. En quant a les línies d'ambientació del joc, cada una de leș quatre edats tenen una identificació pròpia de grup que els aglutina, però formant part d'un procés evolutiu dins el mateix gran joc. 

 

El nom de cada edat expressa diferents moments en la història el nostre amic Robinson:

 

Descobridors (9 anys). En Robinson sofreix un naufragi en el vaixell que viatjava, salva la seva vida, i desperta dins d’una illa desconeguda. La primera tasca que realitza és el descobriment de l’illa i del lloc a on ha de viure.

- Missatgers (10 anys). En Robinson troba el seu amic Viernes. Ha de transmetre tot el que ha après. Es comunica amb ell i l’amistat que es crea entre tots dos és fruit de la comunicació.

- Creadors (11 anys). Així com passa el temps, Robinson ha d’anar construint la seva casa, eines, etc. És important la creativitat que desenvolupa.

- Pioners (12 anys). Es tracta d'una etapa molt important, Robinson deixa la seva illa i torna amb una balsa a la ciutat on va néixer. És important ja que suposa sortir d’un ambient a on ha viscut anys i se’n va a un altre de diferent, amb tot el que suposa adaptar-se i evolucionar. 

 

Al llarg del joc s’ha de crear una continuïtat, l'infant no ha d’oblidar el que ha après a l’etapa anterior, per tant, la programació i entendre bé el joc esdevenen elements molt importants. S'ha de tenir molt en compte el carácter evolutiu i de procés que té aquest joc.