Bartomeu Suau Serra.

(Palma, 14-03-1944). Sacerdot i dinamitzador  social. Fundador i principal impulsor d'entitats socials i educatives que  actuen amb el nom de Jovent (Club d'Esplai, Cooperativa, Granja Escola, Associació Segle XXI) i d'altres lligades a les parròquies de Sant Josep del Terme (Sa Indioteria - Palma -).
Fill de Bartolomé i Catalina, va residir gairebé tota la seva infància a Alcúdia, on els seus pares eren mestres d'escola i on va cursar els primers estudis a l'Escola d'Orientació Marítima del Port d'Alcudia. En 1954 entra en el Seminari Nou de Palma on va estudiar cinc anys de batxillerat, tres anys de filosofia i cinc anys de teologia. Havent complert 18 anys, sent encara seminarista, va iniciar la seva participació en diversos campaments d'estiu organitzats pel Patronat Obrer a càrrec del pare Ventura, posteriorment als campaments de Càritas Mallorca a Ses Covetes i posteriorment a les colònies d'estiu de Can Tàpera.

 

Aquests inicis van consolidar una gran capacitat per a la realització d'activitats socioeducativas amb infants i joves. Va ser ordenat prevere el 16 de juny de 1968 i destinat com a vicari a Lloseta (Mallorca) on ja va destacar com a organitzador d'activitats infantils i juvenils inaugurant el club de joventut "L’Altura". En 1969 el bisbe R. Álvarez Lara ho nombra superior del Seminari Nou amb la intenció de donar-li un aire més avançat, d'acord amb els moments històrics que es vivien. Aviat va destacar com a veritable dinamitzador juvenil tant en l'àmbit dels seminaristes com en el col·legi de Sant Pere (annex al seminari) on va introduir nombroses activitats extraescolars (equips de Voley-ball, representacions teatrals, etc ...) i va obrir l'escola a les noies (1977) amb el que el Seminari Nou entrà dins de la modernitat.

 

En 1979 el destinaren com a vicari a la parròquia de Sant Josep del Terme, al barri de Sa Indioteria (Palma), on ha desenvolupat la seva labor des de llavors. Recentment nomenat, va viatjar a Madrid durant 3 mesos on va establir contactes amb les comunitats de base i parròquies de les barriades obreres (El pozo de tio Raimundo, Vallecas, etc..) i amb residències universitàries. Aquest context li va ajudar a reafirmar el seu compromís amb les capes socials més desfavorides, i va ser decisiu per la posta en marxa d'iniciatives que en breu canviarien la fisonomia sociocultural de Sa Indioteria. Quan va tornar de Madrid es planteja la cohesió del barri a partir de les famílies, i per aquest motiu organitza uns primers campament a Menorca amb els infants de les tres escoles del barri. L'èxit va ser tan important que en el mateix campament va sotmetre a votació una proposta de creació d'un club juvenil per al barri. La proposta va ser massivament acceptada pels infants, i al llarg del curs 1979-1980 es va posar en marxa el Club d'Esplai Jovent. Des del principi el club ja es va haver d'organitzar en grups d'edat i seccions ja que es varen apuntar més de tres-cents infants. També va posar en marxa una pedagogia humanista molt arraigada al barri i nombroses activitats diàries, de caps de setmana, de vacances... En l'actualitat el club té una mitjana de 600 infants cada any i uns 80 monitors/es. L'entitat fomenta el compromís amb el barri i amb els seus infants, de manera que es retroalimenta perquè cada any surtin joves voluntaris que agafen el relleu com a monitors/es assumint “la lluita social per un món millor".

 

Amb el pas dels anys i el recolzament del club, Suau va generar altres iniciatives de caràcter social que van transformar el barri en una comunitat cohesionada que avui dia compta amb una important xarxa social. Entre aquestes iniciatives destaquen: el grup d'acció social de la parròquia (1982), la Cooperativa Jovent (1984), l'edifici per a les Persones Majors (1986), el Centri Sociolaboral d’Inserció (1995), la Granja Escola Jovent (1984 i 1998), la Plataforma d'Entitats de Sa Indioteria (1998), l'Associació Jovent Segle XXI (1998). També va iniciar en 2006 la reforma del Centre Cívic Sa Midoneria.